Vanmiddag zijn door RAI Vereniging de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2016, E-Bike van het Jaar 2016 en -voor de tweede keer- de Speed E-Bike van het Jaar 2016 en Fiets Innovatie Award bekendgemaakt.

De concurrentie was dit jaar groter dan ooit. Maar liefst 44 inzendingen uit binnen- en buitenland wilden de titel van beste fiets 2016 veroveren, waaronder negen merken die voor de eerste keer meededen.

De onafhankelijke vakjury heeft de volgende twee winnaars geselecteerd:

E-Bike van het Jaar 2016: Giant Elegance E+ 1 Deluxe

Giant bikes EleganceDe Giant Elegance E+ 1 Deluxe is een perfecte e-bike voor een breed publiek. De e-bike is voorzien van een lage, brede instap. De luxe uitstraling ontstaat door de matte onderkant en glanzende bovenkant van het frame en de afwerking met gladde lasnaden. De e-bike is voorzien van een krachtige 60Nm Yamaha middenmotor met Giant Sync drive software. De soepele ondersteuning en de slim uitgedachte balans met laag zwaartepunt zorgen voor een ontspannen fietsrit. De compacte ondersteuning is stil te noemen en de motor reageert fijner op de berijder. Met het gelzadel en relaxte zithouding is de Giant Elegance E+ 1 Deluxe de fiets voor iedereen die van comfort houdt. De fiets loopt licht als gevolg van de Nexus 8 versnellingen in de naaf en de Schwalbe Energizer banden. De geveerde voorvork en zadelpen geven de fiets extra comfort.

De jury roemde vooral de perfecte balans tussen de rijeigenschappen, de volledige afmontage, de fijne zit op de fiets en de stille motor met evenwichtige bekrachtiging. Het winnende element zit hem dit jaar in de prijs-kwaliteitverhouding in combinatie tot comfort.

De Giant Elegance E+ 1 Deluxe wordt gefabriceerd en in de handel gebracht door Giant Benelux B.V in Lelystad voor een adviesprijs van € 2.699,-.

Speed E-Bike van het Jaar 2016: Gazelle CityZen Speed

Gazelle-CityZenSpeedHMblackmat_fpsvsDe Gazelle CityZen Speed is een volwassen speed e-bike voor een prijs die hem binnen het bereik haalt van een grotere groep consumenten. De Gazelle CityZen Speed is perfect voor forenzen die naast gezond en snel via een duurzame vorm van mobiliteit op het werk willen komen. De ondersteuning van deze sportieve e-bike wordt verzorgd door een krachtige en robuuste Bosch middenmotor van de Performance Line. Door de lage plaatsing van de middenmotor heeft de fiets een uitstekende wendbaarheid en wegligging. De Gazelle CityZen heeft een uitgebreid display en is eenvoudig te bedienen. De geveerde voorvork biedt extra comfort. De fiets is volgens de eisen van de Europese typegoedkeuring uitgevoerd met remlicht en kentekenplaatverlichting en een spiegel. De hydraulische Magura MT4e schijfremmen zorgen voor goede remeigenschappen.

De jury heeft bij de beoordeling van deze categorie met speciale aandacht gekeken naar de rijeigenschappen, techniek en constructie van deze snelle e-bike. Het is Gazelle met de CityZen gelukt om naast deze zaken aandacht te besteden aan een sportief design wat aansluit bij het gebruik.

De Gazelle CityZen Speed wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Koninklijke Gazelle NV in Dieren voor een adviesprijs van € 3.099,-.

Fiets Innovatie Award 2016

M8iLTD_1Het innovatieve fietsenmerk Sparta heeft voor de 4e maal op rij de Fiets Innovatie Award gewonnen. Dankzij de Sparta M8i Ltd Connected staat deze award nu te pronken in de imposante prijzenkast van Sparta.

De reactie van de vakjury van de RAI Fiets Innovatie Awards:

“Door deze eigentijdse ontwikkeling zijn Sparta en AXA erin geslaagd de eigenaar online met zijn fiets te verbinden. Een eerste toepassing is het track en trace systeem. Naast deze opsporingsfunctie krijgt de bezitter automatisch een melding over de noodzaak voor het laden van de accu en het maken van een onderhoudsafspraak. De jury prijst de connectiviteit en ziet voor deze innovatie vele toekomstige toepassingen.”

Deze award bevestigt het feit dat de ontwikkeling van de fiets nooit stil staat en de connected e-bike de fiets van de toekomst is!

Bron: www.elektrischefietsen.com